Utólagos Nat jelentése:
- Csak arra eszméltem, hogy üvölt valaki. Nagyon dühös voltam. Fáradt. És a katona bántalmazni kezdte az orvosokat. Én se voltam túl beszámítható állapotban. Kihozott a béketűrésből. Az egyik sebesült katona próbálta jobb belátásra bírni, majd hirtelen kitört a káosz. Nem mindenre emlékszem, csak a fejem mellett elsüvítő golyókra, és arra, hogy ledermedtem... Ahogy mondtam, nem voltam túl beszámítható állapotban.
Az események után:
A napokban rengeteget feküdtem. Nyugtatókon éltem, és nem igazán mozdulhattam ki a sátorból. Rémálmok gyötörtek, sokszor verejtékben úszva, vagy rohamokkal kísérve ébredtem fel. Nem egyszer kirántottam magam a csövek és a gyógyszerek kábeleiből álmomban, ilyenkor könyörtelenül felráztak a dokik. Nem tudtam kipihenni magam. Ha ébren voltam, a dokinő kedvessége, s néhány szomszédos beteg hozott némi vidámságot az ébrenlétbe. Folyton a lények sziszegése, s sikolya járt a fejemben, s visszatérő álmok, amiket akkor láttam, ha kiütöttek csata közben. Márpedig ez utóbbi mostanában igen sokszor megesett. Biztos, hogy én jó helyen járok? Lehetne már Mázli is a nevem, annyiszor megúsztam a dolgokat. Végül eljött az a nap is, hogy csökkentették a napi nyugtatóm, sőt, már ki is botorkálhattam a szabadba, bár nem szívesen mutatkoztam volna most a tábor szeme előtt. Nem éreztem, hogy lenne mire büszkének lenni. Lények üvöltenek a fejemben, nyugtatókon élek... Nem csoda, hogy mindenki hülyének néz. De végül elengedtek, csupán naponta meg kellett jelennem a dokinőnél a nyugtató miatt. Az álmaimról nem beszéltem neki. B.J., aki igyekezett megvédeni a halálfejestől hamarabb felépült, mint én. Nem tudtam, összefutok-e vele, de most nem is igazán figyeltem az arcokat. A szállásom ugyanolyan volt, mint ahogy ott hagytam, leszámítva, hogy az elvesztett fegyvereim újonnan ott hevertek az ágyamon. A pisztolyt rögtön magamhoz is vettem. Kiléptem a szabadba, s úgy döntöttem, sétálok egy keveset a tábor területén, még mielőtt az esti nyugtató adagért elmennék a dokihoz.