Belépés

Elfelejtettem a jelszavam!Latest topics
» Hiddenlight
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyKedd Okt. 02, 2018 2:41 pm by W.B.

» Aurora
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyHétf. Okt. 01, 2018 8:32 pm by B.J. Wolf

» Tengerpart
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyPént. Szept. 21, 2018 11:26 am by W.B.

» Víztisztító telep
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyPént. Szept. 07, 2018 11:57 pm by Johny Borgia

» Fürge Kard Művelet
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyCsüt. Szept. 06, 2018 9:27 pm by W.B.

» Sziklás fennsík
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyHétf. Aug. 20, 2018 11:22 am by W.B.

» USS Firenze
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyVas. Aug. 05, 2018 12:42 am by Johny Borgia

» Utcák
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptySzomb. Aug. 04, 2018 5:17 am by B.J. Wolf

» Nathan T. Drake
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyPént. Aug. 03, 2018 10:21 am by Nathan T. Drake

» Nathan T. Drake
Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb. EmptyPént. Aug. 03, 2018 1:05 am by Nathan T. Drake

Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

[ View the whole list ]


A legtöbb felhasználó (41 fő) Szer. Aug. 14, 2019 9:19 pm-kor volt itt.
Linkek

free forum
_______________
free forum
_______________
free forum
_______________
free forum
_______________
Chat Box

You are not connected. Please login or register

Tipp a játékhoz, helyes időbeosztás, szerepjátszás stb.

Go down  Üzenet [1 / 1 oldal]

W.B.

W.B.

Ez az iromány amolyan segítségnyújtás, kisebb tanulmány, ostorozó kritika és mindenféle az egyben. Elolvasása nagyban javíthatja a teljesítményünket!


Az oldal jó ideje minimum aktivitáson megy, sokáig nem értettem mért, illetve azon fíloztam, hogy az emberek lusták vagy sok a dolguk. Ám számos kulcsot beadott emberrel történt beszélgetés után reájöttem mi a probléma.

Nem tudjuk összeegyeztetni az időnket az FRPG-vel és munka/tanulás vagy egyszerre mindkettővel. Természetesen mielőtt bárki úgy érezni, hogy leszólom, igen tisztában vagyok, hogy van, aki abszolút nem tud időt szakítani. Így én most bizonyos fortélyokat megosztanék, hogy tudunk időgazdaságosan FRPG-zni. Némelyik számomra elméleti, révén sajnos jelenleg munka nélkül tengődöm, ám még jó öreg iskolás időszakomból emlékszem, hogyan kellet időt beosztani, mikor este fele estem haza.
És mikor ilyen időket éltem, akkoriban készült a Wikia adatbázisunk, ami már akkor jóval több volt, mint 100 oldal plusz egyedül csináltam lényegében. Vizsgákra tanulás mellet is ment 100%-ban a mesélés az én részemről, plusz adatbázis kidolgozás és AvP könyvek bújása. Osztály viszonylatban elég szép eredménnyel zártam a vizsgát ezek mellet. Megoldható könnyen. (Természetesen lehetnek extrém esetek, hogy nem este esik haza az illető, hanem késő éjjel.)


Kezdjük a legelejével, az iskolával
Mindig mindent időben MEG KELL TANULNI! Mint említettem, én vizsgák alatt is 100%-ban aktív voltam. Mi volt az oka? Vizsgák előtt egyedül labor jegyzőkönyveket bújtam és a jog tételeket, mivel a többit nem kellet tanulnom. Eme okból:
Év közben is tanultam.
Úgy van. Év közben is tanulni kell, így nem torlódik fel egy csomó dolog vizsgákra. Elég átnézni és már megy is. Vagyis vizsgaidőszakban is van bőven szabadidőnk.
Becsülettel tanulni kell, furcsa, ám ez is szükséges. Mivel jó páran azért adják be a kulcsot, mert jaj érettségi. (ami egér faroknyi kihívásban) Egy egyetemi vizsgaidőszak már húzósabb, érvényesek rá eme szabályok, ám valljuk be ez sokkal húzósabb, mint egy érettségi vagy OKJ vizsga. Ám ez is könnyebben megúszható, ha rendszeresen tanul az illető.
Bár tény, hogy egyén függő, hogy hogyan viseli a vizsgákat. Van aki lazán átmegy kevés tanulással. Van ki halálra tanulja magát és úgy se nagyon sikerül neki. Egyén függő, persze aki amiatt adja be a kulcsot, mert vizsgára kell tanulnia sokat, mert egész évben vagy években nem tanult, csak minimálisat… az ne sajnáltassa magát.


Időbeosztás
Itt az AvP oldalon mesélő HSZ-e után 3 nap van, hogy írjon a JK, mesélőnek további 2 nap plusz ideje van, hogy írjon következő HSZ-t. És Paff a bűvös sárkány jön, hogy egy hét eltelt, de még egy JK sem írt. Mért? Nincs ideje, jön a válasz. Éppen ezért nálunk a szégyenletesen kevés 3 sor a minimum, hogy pár perc alatt meglehessen írni egy HSZ-t, sőt egy perc is elég 3 sorhoz.

Vagyis nézzük: 3 nap áll rendelkezésre 3 sorra. Ezt piszok könnyű produkálni. Egy 5 perces iskolai szünetben produkálható! Csak előbb az könyvtár gépe elől el kell kergetni a hobbitokat. (Nálam ez volt a gond, a hobbitok mindig befoglalták a gépeket. Geni tanúsíthatja.)

Hogyan produkáljunk HSZ-t kevés szabadidővel?
Fő probléma, hogy az átlag játékos a határidő végén olvassa el a hsz-eket és próbál megfogalmazni valamit. Ha ehhez ihlet hiány párosul, akkor meg van a baj. Megoldás piszok egyszerű!
Igyekezzünk mindig minél előbb elolvasni a HSZ-eket. Például mikor reggel felkelünk, csak tudunk elég időt szakítani, egy gyors HSZ olvasásra. Ha mégse, akkor szabadidőnkben, ha van közel gép, akkor tegyük meg. Például egyik lány ismerősömmel így ismerkedtem össze, hogy láttam könyvtári gépen FRPG oldalakat búj éppen.
Meg van a HSZ elolvasása. Iskolában, melóhelyen, vagy utazásközben mikor unalom van, emlékeinkből előkeressük mit is olvastunk és végig gondoljuk mit fogunk írni. Mikor hazaérünk csak pár perc 3 sort leírni. Sőt, ha elég ügyesen használjuk az „agy”-nak nevezett szervünket, az a 3 sor hamar 10 sor lesz néhány perc alatt és a mesélő is elégedett lesz, a JK melle meg dagadhat a büszkeségtől.

Ma mikor minden második ember olyan telefonnal mászkál min netezik, a HSZ olvasás nem jelenthet gondot. Jó igaz nekem igen, mert nincs olyan netes mobilom, meg másnak sem feltétlenül van. Ám akinek van az használja erre is!


Legelső AvP oldalon mesélőként nem bírtam írni a HSZ-eket. Nem kellet 3 napot várni. Most pedig az összes kalandot lazán ellehetne kaszálni mivel 3 nap helyet egy hét mire a következő kört írhatja a mesélő. Annak idején el is kaszálták az ilyen kalandokat. (Annak idején csak moderátor voltam.)

Mindenki azt követte, hogy mikor tud elolvassa a HSZ-ket. Majd mikor hazaér addigra már tudta mit fog írni. Semmi őrdöngőség nincs benne, csak rá kell magunkat szánni. Régen működött 6 éve, és más FRPG oldalaknál is működik. Itt mért nem?

Mind a játékosok, mind a mesélőknek oda kell figyelni erre.

Röviden mi a teendő:
1. Mindent idejében tanulj meg, minden munkát idejében végez el, így mindig lesz elégséges idő.
2. Minél előbb olvasd el a mesélő HSZ-ét (akár kora reggel), és míg iskolában vagy munkában vagy tudsz gondolkodni, mit írjál. Mikor haza érsz pedig azt a pár sort könnyű gyorsan begépelni.
3. Viszonylag sűrűn látogasd az oldalt, hogy lásd mi a friss infó. (Mikor iskola vagy meló szünetben trollfész vagy facebook kockulás helyet rászánni kis időt nem nagy ördöngösség.)


Hetekig – Hónapokig való inaktívság…
… mert a mesélő nem írt 3 napon belül. Kérem szépen REKLAMÁJJÁL, írj a mesélőnek, hogy írjon, vagy adminnak (nekem), hogy x-y nem írt.
Jó pár játékos így tűnt el. Sőt volt olyan is kinek 3 napon belül válaszolt a mesélő és eltűnt, pedig nagy virágszirom eső közepette jött vissza, hogy játszani fog. Ha nem kapsz választ időben, akkor írj a mesélődnek, jelezd adminnak, nem felszívódni kell. Bárkinek közbe jöhet valami mi miatt tényleg nem tud lenni. (És nem a feljebb írtak miatt „nem tud lenni, ám tudna, csak nem osztotta jól be az idejét” esett.)

Igen ez a PASSZÍVSÁG
Bármi gondot észlel bárki, az jelezze. Társalgóban, vagy az oldal facebook csoportjában. Játékos társainkkal és a staff társainkkal kommunikálni kell, csak úgy működhet.


Szabadság
Had meséljek el valamit. Volt egy játékosunk ki lelépet, majd visszajött, hogy most játszani fog, majd eltűnt. Konkrétan nem volt képes kalandra jelentkezni, várta a csodát, még mesélőt se igényelt. – Ez igazából az előző inaktívság témához illik, de a lényeg most jön:
Észrevettem, hogy alig cselekszik valamit a játékos, nincsenek saját döntései, az NJK-kat követi. Majdnem olyan volt, hogy magamnak meséltem. Végül elhatároztam, hogy kupaktanács lesz a kalandban, hogy a két NJK és Ő megbeszélik a teendőket, konkrétan ott volt, hogy MEGBESZÉLÉS. Én már azon voltam, hogy bármit is talál ki a játékos, bármekkora őrültséget, az lesz. Mit írt a játékos? Megvárja míg a társai megbeszélik a dolgokat. WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!44444NÉGY
Ez volt a reakcióm mikor elolvastam a HSZ-ét. Szó-szó szerint nulla saját cselekedete volt lényegében. – Ez még semmi, a java az, hogy egy másik FRPG oldalon meg azt írta, hogy itt szutykok a mesélők, mert nulla szabadságot engednek. Remek.
Nem mellesleg egy ismerősömet nehezen csaltam az oldalra, mikor meséltem milyen rendszer van itt, alig jött ide, mert ez túl lekorlátozó. Mikor elolvasta eme játékosnak a kalandját, írta, hogy ő is ilyen izgi kalandot akar, meg tök jó HSZ-eket írtam. WTF?!
Szóval ki az elég szabad játékhoz szokott, annak tökéletesen megfelel az ami itt van, egy másiknak meg maga a rabszolgaság, főleg úgy hogy nem is volt igazából saját cselekedete?
Cinkes.

No igen. Mekkora itt a szabadság?
Nem lehet az írni, hogy megölöm az ellenfelet és tovább megyek. Azt kell írni, hogy hogyan is szándékozom megölni, mesélő majd eldönti, hogy sikerül-e vagy sem. Természetesen olyan támadás mi 100% siker, arra mesélő nem írhatja, hogy nem sikerült. Ellenben volt, hogy játékos úgy akart megölni egy alient, hogy úgy nem lehet. Váll-lövegnek nincs olyan lövési szöge, szóval fizikai képtelenség. Ám ő leírta, hogy lelőtte és boldog volt. Persze én leírtam, hogy mégsem sikerült.

Harc ezzel kitárgyalva. Egyedül a harc miben ilyen megkötés van. Ha a JK városban van, akkor beszélhet NJK-kal. Ha bevetésen van és a társai nincsenek nevesítve, akkor kitalálhat nekik nevet és némi elősztorit. Ez szabad. Sőt amíg nincs harci helyzet és míg a mesélő nem ír, akármennyi HSZ megengedett. Ez a szerepjátszás, hogy más játékos karakterekkel társalogsz stb.

Dupla kalandok

  • Játékos egy magán és egy kihirdetett kalandon lehet egyszerre.
  • E mellé ha jön egy Globál kaland mehet rá, így akár három kalandon lehet egyszerre. Persze ha végez valamely kalandjával, nem vehet fel megint egy harmadikat. Globál elsőbbséget élvez.
  • Akárhány alternatív kalandon lehet a játékos. (Alternatív opciót sem használja ki senki…) – Ez nem számít bele a magán, kihirdetett és globál számba.
  • Ezenfelül kis szerepjátszó kalandok lehetnek. Pl. pár JK elmegy kocsmázni. Semmi nem történik, csak beszélnek és sztoriznak. EZ AZ IGAZI SZEREPJÁTSZÁS.Eddigi összes blabla szövegem tanulsága:
Vagyis van szabadság az oldalon, csak ki kéne használni. Ellenben mivel alig van, hogy bárki is időben írna így nincs idő szabadságosdit játszani, mert a történetek (kalandok) így is nagyon döcögősen haladnak.

Vagyis, ha mindenki be tudná jól osztania az idejét (Mi más oldalak lakóinak működik érdekes módon.), akkor pörgősebb lenne az oldal, sőt lenne idő felfedezni, interakcióba lépni a játék világával. És máris nem kelti azt az érzetet az oldal, hogy korlátok közé vagyunk szorítva.
Egész problematika visszavezethető egy bizonyos dologra.

Készítve: 2013-11-18


_________________
Skillek:

Fegyverhasználat IITankelhárító és teleNehézfegyverekEnergiafegyverekGránát használatMesterlövészetKétkezes harc IIKözelharci fegyverekKözelharc3NehézpáncélPajzsSzanitécLovaglás Solymászat
Mentális staff:
Tollas:
Alapvető utasításokAlien érzékelésBomba felhelyezésNyomkövetésHarcikutya

Vissza az elejére  Üzenet [1 / 1 oldal]

Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.