A Hortenzia egy közepes méretű teherhajó volt, egyedi készítésű, melyet több más típusból férceltek össze. Az átalakítások miatt egyszerre volt sokoldalú, s megbízhatatlan bár ez utóbbi nem zavarta a fedélzetén utazó szerencsevadászokat és csempészeket. A kilenc tagú legénység válogatott gazfickókból állt, volt köztük renegát katona, körözött gyilkos, de még egy földi menekült szomáliai kalóz is. A vezetőjük egy hamiskártyás szerencsejátékos volt, agyafúrt és csalafinta fazon, aki lyukat beszélt bárkinek a hasába, ezért is fogadták el kapitánynak. A szerencse a mai napon is mellé pártolt. Éppen a frigóba fekvéshez készülődtek, mikor az egyik érzékelő csipogni kezdett.
-Lődd már le azt a vacakot!- kiáltotta mogorván az ügyeletes navigátornak.
-Valami van előttünk, főnök. -hangzott a felelet.
-Akkor lődd szét azt is!
-Ezt látnod kell.
-Mi az?
-Nem tudom, valami űrhajó.
-Életemben nem láttam még ilyet. Fiúk, ki tudja mi a f@sz ez itt ellőttünk?
-Talán a Gyarmatügy egy új lopakodója. -szólalt meg egy indiai származású tolvaj a radarra pillantva.
-Akkor jobb, ha lelépünk. -aggodalmaskodott a navigátor.
-Én már láttam ilyet. -kapcsolódott be a beszélgetésbe a veterán tengerészgyalogos. Mindenki felé fordult, miközben lassú léptekkel a hídra sétált. Bagót rágott, melyet most hanyagul a padlóra köpött.
-Ez azoknak a hajója. -folytatta -Sok néven emlegetik őket. Vadászok, ragadozók, rákpofájúak. Pfúj... mocskos egy népség. Hobbiból vadásznak mindenre, ami él és mozog. Puszta kézzel nekimennek a medvének, de még a bogaraknak is.
-Badarság, az csak mese. -vágott közbe a szomáliai.
-Nem az, én láttam őket, láttam hogyan harcolnak.
-Veszélyesek? -kérdezte a vezető.
-Még holtukban is.
-Akkor fordulás! -adta ki az ukázt a hamiskártyás kapitány. -Tűnjünk el, mielőtt ők is észrevesznek.
-Már késő. -vágott közbe a katona. -Biztos, hogy már az előtt észleltek minket, hogy megláttuk volna.
-Akkor miért nem támadnak? -érkezett a csapat egyetlen női tagja, egy kefefejű kanadai.
-Valami nem stimmel vele. -Szólt gyanakvó hangon a katona. -Csak egy hajtóműve megy. Ez a szar csak sodródik.
-Ismeritek a szabályt. -kurjantott fel a kapitány. -Amit semleges vizeken találunk, az a miénk. Márpedig az egész kib@szott világűr semleges víz. Jó fogásnak ígérkezik. Lődd ki a hajtóművét, átszállunk. Mekkora ez az ócskavas?
-Nem nagyobb, mint mi. Kábé hatvan méter.
-Van rajta zsilip? -fordult a renegáthoz. Amaz megvonta a vállát.
-Nem tudom.
-Na akkor majd csinálunk.
Miközben felvették az űrruhákat, a Hortenzia lassan a ragadozó űrhajó mellé siklott. Közelebbről megnézve a hajótest sértetlennek tűnt, nem volt rajta lyuk, amin behatolhattak volna, ezért vágtak egyet. Nagy nehezen sikerült rést ütni rajta, mire a törzs egy jókora darabja beszakadt, miközben a levegő süvítve távozott a saját hajójukból, magával rántva mindent, ami nem volt rögzítve.
-Zsilipet lezárni, barmok! - kiáltotta a kapitány a sisak kommunikátorába. A nehéz ajtó lezárult, s a nyomás lassan kiegyenlítődött.
-A létfenntartó berendezéseknek annyi. Ahogy nézem mesterséges gravitáció sincs. Mit gondolsz, Baka, lehetnek még túlélők?
-Ki tudja mióta sodródik így. Talán évek óta. Nem hiszem ,hogy bárki is életben maradhat ennyi ideig, még szkafanderben sem, már ha a disznóknak egyáltalán van olyanjuk.
-Akkor lámpákat be! Nézzünk körül!
Lassan siklottak a szűk folyosókon. A kívülről látszólag sértetlen jármű belül egy roncshalmaz volt. A vezetékek kiégtek, mindenütt szemétdarabok lebegtek.
-Úgy látom nincs itthon senki. -törte meg a kísérteties csöndet Katniss hangja. Senki nem válaszolt.
Egy ajtóhoz értek, melyet a súlytalanságban sokkal nehezebb volt felfeszíteni. Bejutottak a vezérlő terembe. Az egyik székben egy beszíjazott yautja oszladozott, egy másik a fejük fölött lebegett, halott, üveges szemekkel bámulva rájuk. A hullák jó állapotban voltak, bár a vákuumban és a hidegben nem lehetett pontosan megállapítani a korukat. Egy csomó eszközt is találtak, komputereket és fegyvereket.
-Semmi sem működik. -vizsgált egy puskaszerű tárgyat a veterán. -Itt minden totálkáros.
-Ezekért talán kapunk valamit a fekete piacon. -mutatott a kanadai egy kupac lándzsára.
-Na és ezért mit kapunk? -szólt a kapitány olyan hangon, mint amikor nyerésre áll a kártyapartiban, melyet megbundázott. -Ezt nézzétek, szemetek!
Mindannyian körbe állták, pontosabban lebegték az a koporsószerű tárgyat, melyben egy ragadozó feküdt.
-Ez még él. -szaladt ki a nyilvánvaló igazság az indai száján.
-Lawrence, Johhny, toljátok át a hajónkra ezt a jómadarat! -parancsolta a kapitány. -Katniss, Wuzu, Mammin, ti hozzatok minden mozdíthatót. Fegyvereket, gépeket, amit csak elbírtok.
A legénység engedelmeskedett. A kapszulát szállító két félnótás sokat ügyetlenkedett a szűk térben, a kabin sokszor nekiütődött a falaknak, de senki nem vette észre, hogy az oldalán egy apró kijelzőn különös írásjelek kezdtek el villogni.
Végül sikerült áterőlködniük mindent a Hortenziára, s elhelyezni a raktérben. Elégedetten törölték meg a kezüket, majd visszatértek a hídra. Az ott várakozó haramiák kíváncsian kérdezgették őket.
-Mit láttatok odabent?
-Voltak olyan izék?
-Nyugalom. -állította le őket a kapitány. -Legyen elég annyi, hogy ezután a körút után, vehetünk egy egész bolygót is. Háhá! Na, irány a mélyálom. Szépnek és kipihentnek kell lennünk, ha jó áron akarunk túladni ezeken.
Miközben a bitang banda a lefekvéshez készülődött, a raktérben valaki éppen ébredezett. A hiperálom kapszula lassan újra beindította utasa életfunkcióit, s a yautja hamarosan kikászálódhatott belőle. Kicsit kába volt még, megviselte a hosszú álom, s a zord körülmények, de gyorsan magához tért. Hamar rájött, hogy nem fajtája űrhajóján van. A levegő összetétele oxigént és nitrogént mutatott, a mesterséges gravitáció kisebb volt a megszokottnál, a hőmérséklet és a páratartalom pedig alacsonyabb, s a berendezések is idegenek voltak. Egy 'mber hajóra keveredett. Ahogy körbenézett, látta, hogy egy raktárféle helyiségbe zárták. A rengeteg puhahúsú holmi között ragadozó fegyverek is hevertek. Megvizsgálta őket, de egy elektromos berendezés sem működött, minden rendszer kiégett, s nem volt nála felszerelés, mellyel megjavíthatta volna. A mechanikus eszközök, mint például néhány lándzsa, és hálóvető azonban használhatónak tűntek.